Go Back
+ servings
En gratinerad maträtt med mandelspån i en vit ugnsform på en träyta.
Print
4,34 av 3 röster

Mandelfisk

Ett recept som har grunden i den mandelfisk man fick i skolan, men anpassad för oss som äter lchf och med en liten extra touche för att lyfta smaken mer.
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Fiskfilé (vit fisk)
  • 100 g Smör
  • 1,5 dl Mandelmjöl
  • 1 dl Riven parmesanost
  • 2 tsk Oregano
  • 4 msk Färsk hackad persilja
  • 2 msk Pressad citron
  • 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
  • 0,5 dl Vatten
  • 0,5 dl Mandelspån
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Om du har frusen fisk, så tina den först. Tänk på att det försvinner en hel del vikt (vatten) när den tinas.
  • Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra lite.
  • Smält smöret och dra kastrullen åt sidan.
  • Blanda ner mandelmjöl, oregano, persilja, parmesanost, citronsaft, vatten och lite salt och peppar i smöret. Det ska bli en röra av det hela.
  • Fördela röran ovanpå fisken.
    Fyra bitar mandelfisk täckta med en grön örtkräm i en ugnsform.
  • Strö mandelspån över.
    En vit ugnsform med mandelfisk täckt av skivade mandlar.
  • Ställ in i ugnen och grädda tills det att du har fått en vacker färg på "täcket". Kolla även att fisken är klar. Cirka 20-30 minuter tar det beroende på tjockleken på fisken.
  • Ta ut och servera med goda tillbehör. Om du tycker om sås, kan du göra en god fisksås till, men man kan gott och väl äta mandelfisk utan någon sås, då det blir lite sås i formen med.
    En ugnsform med mandelfisk täckt av skivade mandlar på en träyta.