Go Back
+ servings
En glasburk med chokladkräm som har en jämn yta och en liten klump på toppen.
Print
Inga röster än

Mandella

Mandella, som nutella fast med mandlar! Du kan göra den med eller utan choklad, och med eller utan skal. Med skal blir det en fast massa, lite grynig men väldigt god. Utan skal blir det lent, smooth mandelsmör som är mildare i smaken än jordnötssmör. Och med choklad blir det naturligtvis en intensiv chokladsmak!
Total tid30 minuter
Måltid: Såser & röror, Sötsaker
Yield: 15
Author: Lari Salminen

Materials

  • 200 g sötmandlar
  • Ca. 1,5-2 msk neutral olja t.ex. kokosolja utan smak, avokadoolja eller rapsolja
  • 2-2,5 msk sötning
  • 1 msk kakao
  • 50 g mörk choklad 70%

Instruktioner

  • Blanchera mandlarna om du vill ha ett lenare mandelsmör.
  • Lägg dem därefter i en matberedare och kör tills det börjar klumpa ihop sig. Ha tålamod, det kan ta 20-30 minuter. Tillsätt lite olja i taget tills du har ett smör i önskad krämig konsistens. Ska du använda choklad så blir konsistensen lösare när den är tillsatt.
  • Häll i kakao och sötning medan rotorbladen går. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning efter smak.
  • Smält chokladen. Rör ner mandelsmöret i den smälta chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp i glasburk och förvara i rumstemperatur eller kylskåp.

Anteckning

Du behöver en bra matberedare för att göra mandelsmöret. Pausa då och då och peta ner mandelmjölet från kanterna. Det tar l å n g tid för mandlarna att bli till smör, så det gäller att ha tålamod! När det börjar klumpa ihop sig lite brukar jag hälla på lite olja i taget.