Go Back
+ servings
Ett bröd med sesamfrön, skuret i skivor, ligger på en svart skärbräda.
Print
Inga röster än

Matgikens sesamfranska

Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Bröd & kex
Yield: 10
Author: Lari Salminen

Materials

  • 100 g smör
  • 250 g kvarg (naturell)
  • 6 st ägg
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1,5 dl sesammjöl
  • 2 dl pofiber
  • 0,5 dl sesamfrön (Skalade)
  • 0,5 dl fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sesamfrön till garnering

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 150 grader och klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en kastrull och dra det åt sidan så det får svalna lite.
  • Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så de inte bränns. De skall få en härlig färg och dofta gott. Häll sedan upp den på en tallrik tills de svalnat.
  • Mixa fröna grovt i en matberedare.
  • Vispa ihop smör, kvarg, ägg och äppelcidervinäger i en bunke.
  • Blanda alla de torra ingredienserna (glöm inte fröna) i en egen bunke och blanda sedan ner dem i äggsmeten.
  • Häll upp smeten i brödformen och jämna till ytan så den blir platt. Du kan blöta en slickepott så fastnar det inte så lätt. Strö över lite sesamfrön.
  • Täck formen med aluminiumfolie och ställ in den på nedre falsen i ugnen och grädda i 45 minuter.
  • Tag av folien och grädda ytterligare 45 minuter. Om du vill få lite mer färg på brödet kan du höja värmen till 200 de sista tio minuterna.i:9a
  • Lyft brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.