Go Back
+ servings
En skål med musslor i vit sås, dekorerad med örter och vitlök.
Print
Inga röster än

Moules Marinières

Moules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske den helt ultimata skaldjursrätten man kan göra. Otroligt gott och lyxigt!
Förberedelser15 minuter
Active Time10 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Förrätt, Lättlagat, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Blåmusslor, färska
  • 2 st Schalottenlökar
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 50 g Smör
  • 3 dl Vitt vin
  • 3 dl Grädde
  • 0,5 dl Hackad bladpersilja
  • 0,5 nypa Chili flakes
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Börja med att gå igenom musslorna ordentligt. Sortera bort dom som har trasigt skal och dom som är öppna och inte stänger sig om du knackar dom i bänken. Det är musslor som inte lever.
  • Skrubba musslorna. Jag använde mig av en klassisk rotfruktsborste. Om dom har skägg som sticker ut, så dra bort det. Lägg musslorna åt sidan så länge.
  • Hacka lök och vitlök.
    Hackad rödlök och vitlök placerad på en grön skärbräda med en kniv.
  • Fräs löken och vitlöken i smöret tills det att löken mjuknat.
    En kastrull med stekt lök och schalottenlök, med en svart stekspade i bilden.
  • Tillsätt chili flakes, vin och lite svartpeppar. Låt det hela koka upp lite så att alkoholen dunstar.
  • Tillsätt grädden och koka upp allt igen.
  • Lägg i musslorna och lägg på ett lock på kastrullen. Skaka om kastrullen lite då och då och låt det hela koka i 3-4 minuter.
  • Plocka upp alla musslor som är färdigkokta och har öppnat sig. Lägg dom i en skål vid sidan av. Dom musslor som inte har öppnat sig än behöver inte vara döda. Det kan vara så att dom bara behöver lite längre koktid. Läs här vad Restaurang Räkans krögare och ägare skriver om musslor som inte öppnat sig.
  • När du väl plockat upp alla musslor och eventuellt kasserat dom som inte öppnat sig, så låter du såsen/soppan koka ner lite till. Den ska få en lite simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    En skål med musslor placerad bredvid en kastrull med innehåll på en bänk.
  • Tillsätt persiljan och häll nu såsen över musslorna som du har i din serveringsskål.
  • Servera direkt och njut av en underbar förrätt eller huvudrätt om du lyxar till det rejält.
    En tallrik med musslor i vit sås och ett glas vitt vin bredvid.