Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)
En klassisk ost och skinkpaj, eller Quiche Lorraine som är otroligt god och lätt att göra. Denna är dessutom glutenfri så den passar för många olika.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid50 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lunch, Middagstips, Paj
Yield: 4
Author: Lari Salminen
Pajdeg
- 2 dl Mandelmjöl
- 0,5 dl Kokosmjöl
- 1 msk Fiberhusk
- 50 g Smör
- 1 st ägg
- 2 msk Kallt vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 100 g Purjolök
- 5 g Vitlök
- 40 g Smör
- 150 g Rökt skinka
- 175 g Riven ost
- 4 st ägg
- 2 dl Grädde
- 1 krm Paprikapulver
- 2 krm salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
Pajskal
Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fyllningen
Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Strimla skinkan.
Fräs purjolök, vitlök och skinka i en stekpanna. Använd smöret som fett. Peppra lite.
Ställ fräset åt sidan och låt det svalna lite.
Vispa ihop ägg, grädde, riven ost och skinkfräset i en bunke. Salta och peppra.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Pajen skall ha fått vacker färg och stelnat i mitten.
Tag ut och servera med en god sallad.