Go Back
+ servings
Gratinerad brysselkål med bacon i en ugnsform, med smält ost ovanpå.
Print
4,41 av 5 röster

Ostgratinerad brysselkål med bacon

Förberedelser5 minuter
Active Time18 minuter
Total tid23 minuter
Måltid: Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Tillbehör
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Brysselkål
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 st Klyftor vitlök (riven/pressad/hackad)
  • 0,25 tsk Örtsalt
  • 1 pt nymalen svartpeppar
  • 0,25 tsk Paprikapulver
  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Cheddarost (riven)
  • 2 dl Gruyereost
  • 140 g Bacon
  • 2 msk Smör till stekning
  • Hackad persilja till garnering

Instruktioner

  • Börja med att strimla baconet och knapersteka det. Lägg det åt sidan en stund.
  • Sätt ugnen på 190 grader.
  • Rensa brysselkålen (ta bort yttersta bladen om de är dåliga).
  • Ta fram en ugnstålig stekpanna och smält smöret. Fräs brysselkålen och hackad schalottenlök i smöret. Salta, peppra och ha i vitlök och paprikapulver. Rör om då och då i cirka fem minuter. Slå på grädden och låt puttra några minuter.
  • Ta stekpannan åt sidan och strö över osten och baconet jämnt i pannan. Ställ in pannan i ugnen och grädda i 12-15 minuter. Vill du hellre flytta över innehållet i en ugnsfast form, så funkar det precis lika bra.
  • Ta ut och strö lite hackad persilja över och peppra lite färskmalen peppar över det hela.
  • Servera som tillbehör eller njut av gratängen som den är.
    En gratinerad rätt med brysselkål och bacon i en ugnsform.