Go Back
+ servings
En tallrik med musslor som är öppna och visar sina orange och bruna köttdelar.
Print
2 av 1 röst

Ostgratinerade blåmusslor

Ostgratinerade blåmusslor är ett helt fantastiskt enkelt men gott recept på en rätt som funkar som förrätt eller kanske på en skaldjursbuffé.
Förberedelser15 minuter
Active Time10 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Förrätt, Lättlagat
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Blåmusslor, färska
  • 1 dl Vatten
  • 50 g Smör
  • 30 g Finriven parmesanost
  • 75 g Gorgonzola

Instruktioner

  • Börja med att skölja och skrubba bort smuts från musslorna. Dra även bort "skägget". Om det är några som är öppna, knacka de lite mot diskbänken. Om de inte stänger sig, då skall de slängas för då är det med stor sannolikhet döda. Om det är musslor som skalet gått sönder på så skall även de kasseras.
  • Koka upp vattnet och lägg i musslorna. Lägg på ett lock och skaka om lite då och då. Låt koka cirka 3-4 minuter totalt.
  • Ta upp musslorna och ta bort locket av skalet. Lägg ut musslorna på en plåt eller ugnsfast form.
  • Blanda ihop smör och parmesanost. Fördela det över hälften av musslorna.
  • Fördela sedan gorgonzolan jämnt över de resterande musslorna.
  • Ställ in i ugnen på 225 grader och gratinera tills smör och ost har smält, cirka 2 minuter.
  • Ta ut och servera direkt!