En rostad tomatsås är helt perfekt att göra om du odlar mycket tomater själv och vill göra en god tomatbas till köttfärssås eller grytor av olika slag.
Förberedelser10 minuterminuter
Active Time1 timmet
Total tid1 timmet10 minuterminuter
Måltid: Såser & röror, Vegetariskt
Yield: 10
Author: Lari Salminen
Materials
1,5kgFärska tomater
150gLök
5stVitlöksklyftor
3mskOlivolja
1mskFlingsalt
nymalen svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 250°C.
Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.
Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter.
Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.
Fördela ut lök och vitlök över tomaterna.
Salta och peppra och häll olivoljan över.
Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med.
Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.
Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.
Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.
Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.
Smaka av med salt och peppar och häll upp i de förvaringsburkar som du vill använda dom i.