Go Back
+ servings
En sked med rostad tomatsås som lyfts ur en kastrull med ånga.
Print
5 av 2 röster

Rostad tomatsås

En rostad tomatsås är helt perfekt att göra om du odlar mycket tomater själv och vill göra en god tomatbas till köttfärssås eller grytor av olika slag.
Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 10 minuter
Måltid: Såser & röror, Vegetariskt
Yield: 10
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1,5 kg Färska tomater
  • 150 g Lök
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 3 msk Olivolja
  • 1 msk Flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Skölj av tomaterna och skär dom i bitar. Mindre tomater, som typ cocktailtomater kan man ha hela som dom är. Men, större tomater halverar jag gärna.
    En samling av olika tomater, inklusive körsbärstomater och en större gul tomat, på en svart skärbräda.
  • Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kanter. Skala och dela löken i bitar och gör likadant med vitlöken.
  • Fördela ut lök och vitlök över tomaterna. Salta och peppra och häll olivoljan över.
    En blandning av olika tomater och lök i en ugnsform, redo för rostning.
  • Ställ in i ugnen och låt tomaterna och löken rostas. Jag har kört mina i cirka 40-50 minuter totalt och det beror lite på din ugn med. Du kan gärna vända runt dom lite efter halva tiden.
  • Ta ut tomaterna när dom har fått färg och häll upp i en kastrull.
    Rostade tomater och vitlök i en ugnsform med olika färger och texturer.
  • Låt dom stå och puttra på svag värme i 10-15 minuter.
  • Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en så jämn sås som du själv tycker om.
    En stavmixer som används för att blanda tomatsås i en kastrull.
  • Smaka av med salt och peppar och häll upp i de förvaringsburkar som du vill använda dom i.