Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka
Förberedelser10 minuterminuter
Active Time1 timmet30 minuterminuter
Total tid1 timmet40 minuterminuter
Måltid: Kött, Middagstips
Yield: 5
Author: Johan
Materials
1kgÄlgfransyska
2stGul lök
3stMorötter
6stAnsjovisfileer och lite spad
2stLagerblad
1mskHel kryddpeppar
0.5mskHel vitpeppar
1stKöttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
0,5stGurka
1mskSenapsfrön
2mskÄttiksprit
1mskDill
Salt och peppar
Instruktioner
Slotstek
Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta.
Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.
Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad.
Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur.
Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.
Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.
Gräddsås
Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche.
Låt den koka sig tjock.
Pressgurka
Skiva gurkan tunt.
Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.
Skölj gurkan i vatten.
Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.