Go Back
+ servings
En tallrik med kokt kött, morötter, gurka och blomkål i sås.
Print
5 av 1 röst

Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 40 minuter
Måltid: Kött, Middagstips
Yield: 5
Author: Johan

Materials

  • 1 kg Älgfransyska
  • 2 st Gul lök
  • 3 st Morötter
  • 6 st Ansjovisfileer och lite spad
  • 2 st Lagerblad
  • 1 msk Hel kryddpeppar
  • 0.5 msk Hel vitpeppar
  • 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
  • 0,5 st Gurka
  • 1 msk Senapsfrön
  • 2 msk Ättiksprit
  • 1 msk Dill
  • Salt och peppar

Instruktioner

Slotstek

  • Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta. Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.
  • Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad. Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar. Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur. Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.
  • Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.

Gräddsås

  • Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche. Låt den koka sig tjock.

Pressgurka

  • Skiva gurkan tunt. Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.
  • Skölj gurkan i vatten. Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.