Go Back
+ servings
En portion smörstekt lax serverad med Sandefjordssås och sparris på en tallrik.
Print
5 av 2 röster

Smörstekt lax med Sandefjordsås

Smörstekt lax med Sandefjordsås och sparris är ett sånt där fiskrecept som kommer att vinna över allas hjärtan. Perfekt lchfmat helt enkelt!
Förberedelser10 minuter
Active Time10 minuter
Total tid20 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lättlagat, Middagstips, Såser & röror
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Laxen

  • 600 g Lax
  • 30 g Smör att steka i
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Sandefjordsås

  • 1,5 dl Grädde
  • 1,5 dl Crème fraiche
  • 100 g Smör
  • 1 st Citron
  • 1 msk Kaviar (rom)
  • 4 msk Finskuren gräslök
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Smörstekt sparris

  • 400 g Grön färsk sparris
  • Smör att steka i
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

Sandefjordsåsen

  • Vi börjar med såsen, då laxen och sparrisen inte tar så lång tid att göra.
  • Blanda ihop crème fraiche och grädde i en kastrull och värm på den. Den ska inte koka, men bli varm.
  • Låt kastrullen stå på medelvärme. Vispa ner smöret i omgångar, det vill säga tillsätt en klick i taget tills det att du har vispat ner allt smör.
  • Tillsätt rivet skal från en halv citron och 2 tsk pressad citron i såsen.
  • Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den hackade gräslöken och rommen. Smaka av med salt och peppar.

Stekt lax

  • Värm upp en stekpanna och lägg i en klick smör.
  • Lägg i laxbitarna med skinnsidan uppåt.
  • Stek på 2-3 minuter tills du har fått en fin stekyta.
  • Vänd fisken och låt den steka 2-3 minuter till. Salta och peppra.
  • Ta upp fisken och lägg den på en tallrik vid sidan av och håll den lite varm. Lägg gärna lite folie över så håller den sig.
  • Lägg i en klick smör till i stekpannan och stek på sparrisen tills den är lagom al dente. Det brukar räcka med 3-4 minuter om det är fin sparris. Salta och peppra och pressa lite citron över.
  • Lägg nu upp fint på en tallrik. Sparrisen i botten, laxen ovanpå och sedan såsen över det. Toppa med lite dill och lite rom om du vill.