Go Back
+ servings
Tallrik med smörstekta champinjoner toppade med vitlök och persilja.
Print
Inga röster än

Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja

Måltid: Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Färska champinjoner
  • 4 st Vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk Smör
  • 2 msk Olivolja
  • 1 tsk Tamarisoja
  • 1 tsk Balsamvinäger
  • 2 msk Hackad persilja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Du behöver

  • Traktörpanna

Instruktioner

  • Börja med att putsa champinjonerna från eventuell jord och smuts. Skölj inte, då blir dom blöta och inte lika lätta att steka. Du kan använda en svampkniv som har borste på sig.
  • Välj om du vill ha skivade, delade eller hela champinjoner. Det är lite av en smaksak och beror kanske lite på vad du ska servera dom till.
  • Ta fram en stekpanna som håller värmen bra. Gärna en traktörpanna, men det funkar bra med en kolstålspanna med.
  • Sätt igång spisen på medelhög värme, tänk 7/10 på ett ungefär.
  • Tillsätt smör och olivolja i stekpannan.
  • När smöret har slutat att puttra, så tillsätter du dina champinjoner och låter dessa brynas till fin färg i cirka 5 minuter. Var noga med att inte röra om för snabbt i pannan, för då kommer du att istället frigöra massor av vätska och få kokta champinjoner istället.
  • Tillsätt hackad vitlök och låt den fräsa med några minuter.
  • Sedan så häller du på tamarisoja och balsamvinäger och blandar snabbt ihop allt.
  • Blanda ner den hackade persiljan och smaka av med salt och peppar.
  • Servera direkt! Vill du toppa det ytterligare så kan du även riva lite färsk parmesanost på toppen! Mums!