Go Back
+ servings
En ugnsgratäng med tomater och gröna paprikor i en vit form.
Print
4,25 av 32 röster

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng)

Förberedelser20 minuter
Active Time40 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Köttfärsrecept, Lunch, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Köttfärs
  • 800 g Kål
  • 100 g Gul lök
  • 200 g Färska champinjoner
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 4 msk Tacokrydda
  • 4 dl Grädde
  • 2 dl Smetana
  • 150 g Färskost (naturell)
  • 150 g Riven ost
  • Sambal oelek

Topping

  • Riven ost
  • Jalapenõs
  • Tomater

Instruktioner

  • Bryn köttfärsen i lite smör. Smaksätt med tacokryddan.
  • Strimla under tiden vitkålen och skiva löken, champinjonerna och vitlöken.
  • Tillsätt grönsakerna i köttfärsen och låt de bryna med ett tag. Mest så att vätskan från svampen får försvinna.
  • Slå på grädde, smetana och färskost, rör om. Låt allt stå och puttra på spisen i cirka 20 minuter. Smaka under tiden av så du har den smak du vill ha. Tillsätt mer tacokrydda eller lite sambal oelek om du vill ha lite mer hetta. Mot slutet så tillsätter du den rivna osten och rör om allt.
  • Häll upp i en ugnsfast form. Toppa med skivad tomat, jalapenõs och riven ost. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.
    En gratäng med lager av grönsaker och ett täcke av riven ost i en ugnsform.