Go Back
+ servings
Skål med tomatsoppa toppad med basilika och ostskivor, med bröd i bakgrunden.
Print
4,91 av 10 röster

Tomatsoppa med basilikacrême

En otroligt god och smakrik tomatsoppa som använder sig av flera olika sorters tomat för att få en optimal smak. Tomatsoppa både värmer och mättar.
Förberedelser10 minuter
Active Time30 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Tomatsoppa

  • 80 g rotselleri
  • 40 g morot
  • 150 g lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan
  • 400 g färska tomater
  • 400 g konserverade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 7,5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 dl grädde
  • 0,5-1 tsk örtsalt
  • En knivsudd cayennepeppar
  • Olivolja eller smör till stekning

Basilikacrême

  • 2 dl smetana
  • 50 g fetaost
  • 1 msk torkad basilika

Instruktioner

Tomatsoppan

  • Skölj alla grönsaker och skär sedan ner dem i mindre bitar, cirka 1x1 cm i storlek.
  • Fräs rotselleri, morot, lök, vitlök och timjan i lite olja eller smör så det får mjukna lite.
  • Tillsätt sedan resterande ingredienser till tomatsoppan, utom grädden.
  • Låt soppan puttra cirka 20 minuter på medelvärme.
  • Ta av soppan från värmen och mixa den med stavmixer eller i en vanlig mixer, så den blir slät och fin.
  • Tillsätt nu grädden och ställ tillbaka din tomatsoppa över värmen. Låt puttra en stund, tills det att du har fått en härligt krämig konsistens på soppan.

Så här gör du din basilikacrême

  • Vispa smetana tills den blir lite tjockare.
  • Tillsätt smulad fetaost och basilika i smetanan.

Servering av din tomatsoppa

  • Häll upp soppan i skålar och lägg en rejäl klick med basilikacrême i mitten. Garnera gärna med lite färsk timjan eller basilika. Extra gott och matigt blir det med några krutonger (givetvis lchf-vänliga) på toppen eller knaperstekta bacontärningar. Du kan även riva lite parmesanost över för extra smak.