Tomatsoppa med basilikacrême
En otroligt god och smakrik tomatsoppa som använder sig av flera olika sorters tomat för att få en optimal smak. Tomatsoppa både värmer och mättar.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen
Tomatsoppa
- 80 g rotselleri
- 40 g morot
- 150 g lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk timjan
- 400 g färska tomater
- 400 g konserverade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 7,5 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 2 dl grädde
- 0,5-1 tsk örtsalt
- En knivsudd cayennepeppar
- Olivolja eller smör till stekning
Basilikacrême
- 2 dl smetana
- 50 g fetaost
- 1 msk torkad basilika
Tomatsoppan
Skölj alla grönsaker och skär sedan ner dem i mindre bitar, cirka 1x1 cm i storlek.
Fräs rotselleri, morot, lök, vitlök och timjan i lite olja eller smör så det får mjukna lite.
Tillsätt sedan resterande ingredienser till tomatsoppan, utom grädden.
Låt soppan puttra cirka 20 minuter på medelvärme.
Ta av soppan från värmen och mixa den med stavmixer eller i en vanlig mixer, så den blir slät och fin.
Tillsätt nu grädden och ställ tillbaka din tomatsoppa över värmen. Låt puttra en stund, tills det att du har fått en härligt krämig konsistens på soppan.
Så här gör du din basilikacrême
Servering av din tomatsoppa