Ugnsbakad blomkål
Hel ugnsbakad blomkål är ett otroligt enkelt, men gott sätt att tillaga blomkål på. Det ger en krispig yta med mycket smak och ett mjukt inre.
Förberedelser5 minuter minuter
Total tid5 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lunch, Mejerifritt, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 1 st Blomkålshuvud
- 4 msk Olivolja
- 2 msk Pressad citron
- 4 st Vitlöksklyftor (hackade/rivna)
- 1 tsk Paprikapulver
- 0,5 tsk Gurkmeja
- Örtsalt efter smak
- Nymalen svartpeppar efter smak
- 50 g Smör
- Hackad persilja eller koriander till garnering
Förvärm ugnen till 200°C.
Förbered blomkålen genom att ta bort bladen och trimma stammen så att den kan stå plant.
Vispa ihop olivolja, citronjuice, vitlök, paprika och gurkmeja för att göra en marinad.
Smaksätt med örtsalt och svartpeppar till önskad smak.
Placera blomkålen i en ugnsform och fördela marinaden jämnt över.
Täck med folie och ställ in i ugnen i 30 minuter.
Ta ut ugnsformen och ta bort folien.
Hyvla lite smör som du lägger uppe på blomkålen.
Ställ in i ugnen i ytterligare 20-30 minuter tills den är gyllenbrun.
Låt vila, garnera med örter och servera.