Go Back
+ servings
Ugnsrostad lök skuren i halvor, placerad på en plåt med dill och kryddor.
Print
Inga röster än

Ugnsrostad fänkål

Ugnsrostad fänkål är ett enkelt och riktigt gott tillbehör med endast 5 ingredienser.
Total tid50 minuter
Måltid: Airfryer, Lättlagat, Mejerifritt, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4 portioner
Author: Lari Salminen

Equipment

  • Bunke
  • Stekbleck eller ugnsplåt

Materials

  • 1 kg färsk fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver Eller 2-3 rivna vitlöksklyftor.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C (varmluft).
  • Putsa fänkålen och skär den på längden i skivor eller "klyftor".
    Det är viktigt att du skär så att du får med en bit av roten i varje bit så att allt håller ihop.
  • Lägg fänkålen i en stor bunke.
  • Blanda ner olivolja, salt, svartpeppar och vitlökspulver i bunken och vänd försiktigt runt allt så att fänkålen täcks av olja och kryddor.
  • Lägg upp fänkålen på en plåt. Själv så använder jag gärna stekbleck, men har du inte det så kan du ta en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper i botten.
    Det är viktigt att du inte lägger fänkålen omlott, utan den ska ligga i ett lager. Så, du kan behöva ett par plåtar.
  • Ställ in i ugnen och tillaga den i 20 minuter.
  • Ta ut och vänd på dom, samt om det finns lite vätska så kan du ta en sked och ösa dom lite.
  • Ställ tillbaka i ugnen och tillaga 15-20 minuter till, tills det att fänkålen är al dente och har en vacker färg.
  • Om du vill så kan du pressa lite citron över precis innan servering, det kommer höja smakerna!

Anteckning

Om du vill så kan du tillaga ugnsrostad fänkål i din airfryer med. Kör då på 180°C istället, men följ receptet annars.