Go Back
+ servings
Två skivor grillad bacon med broccoli och en krämig sås på en vit tallrik.
Print
4 av 1 röst

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås är ju bara hur gott som helst. Krispig svål och en lite sötaktig löksås, men skoja hur gott! Perfekt LCHF!
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Kött
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Köttet

  • 800 g Rimmat sidfläsk med svål (hel bit)
  • Grillkrydda
  • 2 dl Vatten

Krämig löksås

  • 150 g Gul lök
  • 1,5 dl Grädde
  • 5 msk Majonnäs
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Förslag på tillbehör

  • Ugnsstekt brysselkål
  • Vitkålsmos
  • Långbakad kål

Instruktioner

Sidfläsket

  • Sätt ugnen på 130 grader.
  • Snitta svålen. Tänk på att bara snitta precis genom svålen, så att du inte skär för långt. Du kan välja att göra rutmönster eller bara fina längsgående snitt.
  • Krydda hela köttbiten runt om med grillkrydda, eller andra kryddor om du vill ha det. Se till att gnida in köttet ordentligt och massera in kryddan i svålen med.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form med svålen neråt. Häll i vattnet i formen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Ta ut formen, höj temperaturen på ugnen till 175 grader.
  • Vänd på steken och krydda på lite till om det behövs. Ställ in i ugnen igen. Om du har en stektermometer, sätt den i mitten av köttet så vet du exakt när det är klart.
  • Låt steken gå i ugnen cirka 50-60 minuter, den ska upp i 65 grader i kärntemperatur.
  • Höj sedan värmen till 250 grader och grill. Nu ska svålen "poppa" upp lite och bli sådär riktigt krispig. Vänd lite på formen så att den får en jämn stekyta. Akta så du inte bränner den dock.
  • Så fort du har fått till en fin yta och färg så tar du ut köttet och lägger det åt sidan så det får vila. Under tiden gör vi såsen.

Löksås

  • Hacka eller skiva löken beroende på hur du tycker om din sås.
  • Fräs löken i lite smör tills den mjuknat.
  • Häll på grädde, majonnäs och eventuell steksky från köttet.
  • Låt koka upp och sen puttra till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär nu upp köttet i fin skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka.
  • Servera med något gott tillbehör.
    En tallrik med ungsstekt sidfläsk, grönsaksblandning och en krämig sås.