Västerbottensostgratinerad brysselkål
Västerbottensostgratinerad brysselkål är ett måste för dig som älskar brysselkål. Helt magiska smaker som verkligen gifter sig. Ett supergott tillbehör.
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid50 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Tillbehör
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 500 g Brysselkål, ansad och delad på mitten.
- 100 g Gul lök, skivad
- 10 g Vitlök, hackad/riven
- 4 dl Grädde
- 1 msk Dijonsenap
- 1 tsk Kalvfond (koncentrerad)
- 2 msk Hackad persilja
- 200 g Riven västerbottensost
- Smör till stekning
- nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Fräs lök, vitlök och brysselkålen i lite smör. Det ska bara mjukna lite.
Slå på grädde, kalvfond och senap. Ta några drag på pepparkvarnen.
Låt koka upp och sedan stå och småputtra i cirka 5 minuter.
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt ost och persilja.
Blanda ihop.
Häll upp i en ugnsfast form och ställ in i ugnen och gratinera tills det att den har fått en vacker färg.
Cirka 20-25 minuter.
Ta ut och servera efter en liten stund.