Go Back
+ servings
Vitvinsgratinerad rödspätta serverad med räkor och dill i en sås.
Print
Inga röster än

Vitvinsgratinerad rödspätta

Förberedelser30 minuter
Active Time20 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur
Yield: 2
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g rödspättafilé
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond (koncentrerad)
  • 1 dl vatten
  • 5 dl grädde 40%
  • 50 g schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 msk färsk dill (hackad)
  • 50 g skalade räkor
  • 2 msk röd stenbitsrom Eller annan rom/kaviar du tycker om.

Instruktioner

  • Vi börjar med såsen... Hacka schalottenlöken fint och fräs den i lite av smöret (cirka 10 gram).
  • Häll på vinet och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Låt allt koka upp och reducera tills du har en fin simmig konsistens. Cirka 3 dl sås skall det bli. När såsen är klar silar du av den och smakar av med lite salt och peppar. Vispa ner resterande smöret.
  • Under tiden som såsen håller på att reducera så fixar vi med fisken.
  • Salta och peppra fisken lite och gör rullader av varje filé och lägg i en ugnsfast form.
  • Strössla lite hackad dill över och slå sedan över såsen.
  • Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter.
  • Ta ut och garnera med lite räkor och en klick stenbitsrom och toppa med lite dill.