Go Back
+ servings
Vit vinssås i en vit såskanna med citron och grönsaker i bakgrunden.
Print
Inga röster än

Vitvinssås

En klassisk vitvinssås kan vara bland det bästa man kan servera till en god bit fisk. Här är ett recept som är så enkelt att det inte går att misslyckas.
Förberedelser5 minuter
Active Time30 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Såser & röror, Tillbehör
Yield: 3
Author: Lari Salminen

Materials

  • 2 dl Vitt vin
  • 50 g Schalottenlök
  • 1 dl Vatten
  • 5 dl Grädde
  • 2 msk Fiskfond (koncentrerad)
  • 30 g Smör
  • 1 msk Pressad citron
  • Vitpeppar, nymalen
  • salt

Instruktioner

  • Hacka löken fint, så fint du kan. Fräs den i 1/3 av smöret. Den får inte ta färg utan skall bara bli mjuk.
  • Häll på vinet och låt koka upp så att alkoholen får koka bort lite snabbt.
  • Häll i övriga ingredienser utom smöret och citronen. Låt koka upp och låt sen reducera till rätt konsistens. Det blir cirka 3-4 dl sås över.
  • Vispa/mixa ner smöret och smaka av med lite citron och salt och peppar.