Go Back
+ servings
En ugnsform med vegetarisk zucchinilasagne som har en gyllene yta.
Print
Inga röster än

Zucchinilasagne

Förberedelser30 minuter
Active Time45 minuter
Total tid1 timme 15 minuter
Måltid: Gratänger, Lunch, Middagstips, Vegetariskt
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

  • 100 g gul lök
  • 300 g spenat (frusen)
  • 20 g vitlök
  • 800 g finkrossade tomater
  • 2 msk kalvfond (koncentrerad)
  • 3 dl Grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk torkad basilika
  • 200 g riven ost
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 kg zucchini
  • 250 g ricotta
  • 0,5 krm malen muskot
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Hacka lök och vitlök. Fräs i lite smör/olja. Behåll 1/3 av löken till spenaten.
  • Slå på de krossade tomaterna och tillsätt kalvfond, cayenne, lite svartpeppar och basilika. Låt allt står och puttra ett tag, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Fräs lök och spenat i en stekpanna tills all vätska är borta. Krydda med lite salt och peppar och ställ pannan åt sidan så den får svalna lite.
  • Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Vispa ner den rivna osten (jag hade lite blandat en vanlig hårdost och sen lite parmesan) och rör om tills den har smält. Krydda med lite muskot och svartpeppar. Smaka av om det är salt nog.
  • Skär zucchinin på längden i skivor som är cirka 0.5 cm tjocka.
  • Blanda ner ricottan i den avsvalnade spenaten och se till att det blandas väl.
  • Nu ska vi börja bygga på själva lasagnen.
  • Ta fram två ugnsfasta formar, eller en stor och bred ut ett tunt lager med tomatsås i botten.
  • Lägg sen ett lager med zucchini ovanpå.i:9a
  • Sen lägger du ett lager med ricotta/spenat.i:10a
  • Sen ett lager med zucchini igen.i:11a
  • Sen lite ostsås.i:12a
  • Sen fortsätter du så här tills du har slut på alla grejer. Se till att avsluta med ostsås på toppen bara.i:13a
  • Om du vill piffa till det lite extra kan du riva lite extra ost och breda ut överst, så får du en fin yta på lasagnen.i:14a
  • Ställ in i ugnen på 180 grader i ungefär 45 minuter. Håll ett öga på den bara så att den inte får för mycket färg.i:15a
  • Servera sen och njut av en god middag!