Cowboysoppa
Cowboysoppa är en otroligt lättlagad och mustig soppa som går hem hos de flesta.
Just detta receptet är omgjort och anpassat till en cowboysoppa som passa för dig som vill minska ner på kolhydrater, dvs du som äter lchf eller keto.
Innehållsförteckning
Vad är Cowboysoppa?
Ja, vad är cowboysoppa egentligen? Det är ju en soppa som jag tror att väldigt många har ätit i skolan, då den serveras där.
Originalet skulle jag nog säga innehåller både potatis och bönor, vilket inte är något för oss som äter lchf eller keto, så då har jag gjort om receptet lite.
När det gäller namnet Cowboysoppa, så har jag inte hittat någon historik om den, men kan tänka mig att det är en enkel, mättande och värmande soppa som passade perfekt för en cowboy att laga över den öppna elden, eller värma sig med när han red in i en stad under Vilda västern.
Byta ut ingredienser i cowboysoppan
Det som är härligt med soppor överlag, det är att du egentligen kan använda de ingredienser som du har just nu, sen kan det ju vara bra att hålla ungefär samma smakbild för annars blir det ett helt nytt recept.
Om det är så att du inte äter lchf eller keto, då kan du mycket väl använda dig av potatis och bönor i soppan, men just detta receptet är ju anpassat för de som äter lågkolhydratkost.
– Rättikan går att byta ut mot majrova.
– Kålrot kan du byta ut mot rotselleri eller palsternacka.
– Grädde kan du byta ut mot kokosgrädde om du vill göra soppan mejerifri. Den kommer ju dock att få en ton av kokos.
– Köttfärs gå ypperligt att byta ut mot kycklingfärs, eller fint tärnat nötkött om du vill ha en mer köttig konsistens.
Gör storkok
En sak som jag verkligen älskar att göra när jag kokar soppa, det är att göra mycket. Då har man soppa för ett bra tag framöver, eller så kan man frysa in och ha färdig soppa i frysen som du sen kan värma upp när det är knapert med tid för att laga mat.
Soppan håller utan problem 3-4 dagar i kylen, vill du förlänga hållbarheten så kan du ge den ett uppkok efter tre dagar.
Näringsvärden på cowboysoppan
Vi vill ju alla hålla lite koll på kolhydraterna och för att komma fram till hur mycket kolhydrater, fett och protein som finns i detta receptet så vänder jag mig till mina vänner på Kostbevakningen. Ett superbra verktyg för att se näringsvärdet på ett recept.
Det vi kan läsa ut av tabellen är att hela receptet innehåller cirka 80 gram kolhydrater. Man får ut allt mellan 6-10 portioner soppa lite beroende på hur mycket man äter, vilket ger ett snittvärde på 10 gram kolhydrater per portion.
Men, då ska vi tänka på att det är väldigt mycket grönsaker som är nyttigt och viktigt att få i sig, så det är riktigt bra näringsvärden i den här soppan.
Om du är sugen på att testa flera av mina goda recept på soppa så hittar du alla mina recept här: LCHF-soppor
Psst… när man äter soppa så brukar man ju alltid avsluta med pannkaka till efterrätt. 🙂
Ingredienser
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök. Tärna kålroten och rättikan i cirka 0,5×0,5 cm stora tärningar. Tärna även paprikan i lika stora bitar.
- Bryn köttfärsen och lökarna i lite olivolja. Använd en ballongvisp för att finfördela köttfärsen när du bryner den. Salta och peppra lite.
- Lägg i kålroten, rättikan och paprikan med och låt de fräsa med i några minuter.
- Njut nu av din goda Cowboysoppa, gärna tillsammans med ett gott vitlöksbröd.