Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Smetana – Så här gör du egen

3,80 av 10 röster
Skapat: 19 maj, 2016
Senast ändrat: 1 april, 2024
Smetana – Så här gör du egen

Att göra egen hemgjord smetana är inte ett dugg svårt, det kräver lite tid och tålamod bara, och en burk med köpt smetana.
Men, innan vi går vidare med receptet på hur du gör din egna, så måste vi klargöra den stora fråga om vad smetana faktiskt är, detta otroligt goda!

Vad är smetana?

Smetana är en sorts syrad grädde som ursprungligen kommer från Ryssland. Den används väldigt mycket i baltstaterna och i Finland.
Det är en grädde som har en väldigt bra hållbarhet med tanke på att den är syrad, vilket innebär att den har goda bakterier i sig som ser till att hållbarheten är längre.

Dessutom så har den en ljuvlig smak som jag personligen älskar.

På senare tid, kanske tack vare lchf och keto så har det börjat dyka upp mer och mer som ingredienser i mat. Detta beror inte bara på den goda smaken utan även på att den inte gärna skär sig och den dessutom har en lite högre fetthalt än vanlig grädde.

Det är helt fantastiskt gott att toppa med en klick på en mustig köttgryta, eller till en biff stroganoff. det funkar dessutom riktigt bra att använda i olika efterrätter på grund av sina syrliga men ändå milda smak.

Vad kan jag använda istället för smetana?

Om du inte har tillgång till smetana, så kan du ersätta det med t ex. crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil, lite beroende på vad du ska använda det till.

Var kan jag köpa smetana?

För att göra din egna smetana behöver du en burk med köpt smetana att använda som en “starter”. Lite samma princip som med en surdeg, att du har en lite bit surdeg kvar som hjälper till att starta upp surningsprocessen.
I de flesta välsorterade butiker kan du köpa den. Det kan dock variera lite mellan olika tillverkare, där t ex. Arla, ICA och Valio har sina egna märken.
Jag har hittat smetana på ICA, COOP och Willys.

Oftast så hittar du den bland de laktosfria produkterna.

Vilken grädde ska jag använda?

Du bör använda helt vanlig vispgrädde, men även laktosfri grädde fungerar men då ska du undvika de sorter som innehåller karragenan.
Laktosfri grädde innehåller tyvärr ofta karragenan och den enda sorten som jag vet om som inte gör det är Garants laktosfria grädde.

Överlag så kostar smetana en hel del. En burk på 2 dl kostar mellan 15-20 kronor. Det ger ett rätt så högt literpris och då kan det vara värt att göra din egna.

Några recepttips

Smetana med bär och nötter
Ostchips med romröra

Men, nog om detta nu… fortsätt neråt så berättar jag mer om hur du enkelt tillverkar din egna smetana.

Total tid: 4 minuter
Servings: 2
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda ihop grädde med smetana i en glasskål.
  • Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur cirka ett dygn. Du kommer se på grädden när den har förvandlats till smetana. Vänta tills du har fått rätt konsistens.
  • När du är nöjd med konsistensen och tycker att den påminner om konsistensen på din köpta smetana, då kan du ställa in skålen i kylen, fortfarande inplastad och sedan är det bara att mumsa.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
3,80 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.