Klassiska Pannbiffar
Pannbiffar kan vara en av dom husmanskosträtter som jag uppskattar absolut mest av allt. Ända sedan barnsben har jag älskat smaken av dessa pannbiffar som jag lärde mig att laga i tidig ålder.
Om du tycker om pannbiffar som är smakrika och saftiga ska du testa dom här.
Innehållsförteckning
- Om mitt recept på pannbiffar
- Vilken färs är bäst
- Kryddor jag använder
- Goda tillbehör
- Andra varianter
- Bra utrustning att ha
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Kastanjelunds pannbiffar
När jag växte upp, så var min mamma tillsammans med en man som drev ett värdshus, som hette Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö.
Där hade vi en kokerska som var helt underbar och hon gjorde de absolut godaste pannbiffarna jag vet. Ingegärd hette hon och hon gick tyvärr bort får många många år sedan.
Men, minnet av dessa pannbiffar och även köttbullar lever kvar än idag, då jag har tagit vidare receptet och numera omvandlat dom till lchf pannbiffar, men dom smakar precis lika gott som hennes och är dessutom glutenfria.
Detta är ett recept fyllt av massor av minnen och jag hoppas att även ni uppskattar det.
Val av färs
Ok, när man ska göra goda och saftiga pannbiffar så tycker jag att en fin blandfärs blir absolut bäst. Vanlig nötfärs kan bli lite för fettsnålt och har lite risk att bli torrt.
Men, du kan självklart använda detta receptet med andra sorters köttfärs med, men kanske att du måste blanda i lite fläskfärs för att hålla uppe fettet lite.
Jag har använt samma recept med nötfärs, lammfärs och älgfärs.
Men, vill du få till en riktigt bra pannbiff så ska du använda blandfärs, och se till att färsen är väl kyld när du ska blanda den.
Kryddor i mina pannbiffar
Det som är hela grejen med just detta receptet på pannbiffar det är den väl avvägda kryddningen. Här är lite kryddor som ni kanske inte är vana vid att använda i pannbiffar eller färsbiffar, men det är toppengott.
- Lök – Här kan man välja om man vill fräsa den mjuk innan i lite smör. Jag personligen tycker om när den är finhackad och rå i färsen.
- Vitlök – Har jag förstått att en del faktiskt rynka lite på näsan över, men tro mig, det blir kanongott med en liten nyans av vitlök. Den ska inte vara dominant, bara finnas lite i bakgrunden.
- Ingefära – Höjer smaken jättemycket och ger en fin ton.
- Kryddpeppar – Just kryddpepparn är otroligt viktig. Den ger en fin smak som passar jättefint ihop med ingefäran och övriga smaker.
- Dijonsenap – Senapen är lite som vitlöken. Den ska inte vara dominant, utan bara finnas där i bakgrunden.
När det kommer till saltet, så får man smaka av lite hur mycket man vill ha. Gör alltid ett stekprov så att du är nöjd med saltet och övrig kryddning. Vi har alla olika känslighet för salt, så gör ett litet stekprov och smaka. Behövs det lite mer, så tillsätt det.
Många tycker att man inte behöver göra stekprov, utan att man istället kan provsmaka den råa färsen. Ja, om det är ren nötfärs eller älgfärs, men inte om det är blandfärs. Sen så förespråkar jag ALLTID att man gör ett stekprov, för alla smaker ändras så snart du steker din biff.
Tips på goda tillbehör
Om man inte äter lchf, vilket ju många av mina besökare inte gör, så är det absolut klassiska att äta pannbiffarna med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.
Men, för oss som äter lchf så faller ju en del av det bort, men även vi kan ju vara rätt så klassiska i våra tillbehör. Gör ett gott vitkålsmos, gräddsås och sockerfri lingonsylt till. Toppa det hela med god pressgurka.
Ett annat alternativ, det är att göra en supergod vitkålsgratäng till och sedan kanske lite god coleslaw vid sidan av.
Annars funkar det alltid med mängder av stekt lök, eller en god lökskysås till. Och varför inte massor av härliga stekta grönsaker precis som bilden ovan.
Andra varianter av pannbiff
Detta receptet är mer ett klassiskt recept på pannbiffar, men om du vill vara lite wild and crazy och testa på några andra varianter så har jag ett par riktigt goda recept som du måste testa.
– Italiendoftande pannbiffar
– Ost- och paprikafyllda färsbiffar
– Heta ajvarbiffar i krämig sås
Testa gärna något av dessa recept om du vill ha lite variation på dina färsbiffar.
Utrustning jag använder i köket
– Köksassistent När jag gör mina biffar, då brukar jag alltid blanda min färs i en köksassistent. Det var något som vi alltid gjorde när jag jobbade som kock, för då var det bra mycket större mängder av färs vi använde. Men, att använda en assistent, det sitter fortfarande i och jag tycker det underlättar enormt.
– Stekpanna En bra stekpanna som håller värmen bra, det är A & O tycker jag! Jag använder mig av en kolstålpanna från Kockums Jernverk som är helt magisk att steka kött i. Den håller värmen väldigt bra och har en extremt tåligt material som dessutom är helt giftfritt. Självklart så kan du även använda en hederlig gjutjärnspanna med, eller vad du nu har hemma. Det är bara ett tips från mig.
– Nitrilhandskar Engångshandskar i köket, det är inte bara hygieniskt, men det är också ett jäkligt skönt sätt att inte få extremt fettiga och stinkande händer när man ska rulla pannbiff och köttbullar.
Dock så är det viktigt att det är nitrilhandskar och inte latex, för just nitrilhandskar tål att jobba med feta livsmedel utan att släppa några som helst gifter från sig.
Näringsvärden
Det är inte jättemycket ingredienser i detta receptet, så näringsvärdena är inte så mycket att tala om, men om jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram dessa siffrorna.
Lycka till nu och njut av god klassisk husmanskost!
Ingredienser
- 400 g blandfärs
- 50 g gul lök
- 1 st ägg
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk pofiber
- 3 msk Grädde
- 1 tsk dijonsenap
- 2 krm malen kryddpeppar
- 2 krm malen ingefära
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 1-2 tsk salt
Instruktioner
- Hacka löken och vitlöken och blanda ihop samtliga ingredienser. Använd gärna en köksasstistent för att få en välblandad färs.
- Forma till pannbiffar i lagom storlek och stek i smör i en varm tjockbottnad stekpanna. Stek 3-4 minuter tills det att biffarna fått fin färg och vänd dom sedan och stek klart. Om du har gjort väldigt tjocka biffar så kan du låta dom gå klart i ugnen på 150°C.