Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Pizza – Blomkålsbotten

3,73 av 22 röster
Skapat: 4 juni, 2015
Senast ändrat: 21 mars, 2025
Pizza – Blomkålsbotten

Pizza med blomkålsbotten – ett LCHF-vänligt alternativ som smakar pizza på riktigt

Den här LCHF-pizzan med blomkålsbotten är ett smakrikt, glutenfritt och kolhydratsnålt alternativ till vanlig pizza – och den är faktiskt så god att du inte kommer sakna den klassiska degen!

Basen görs av finriven blomkål, riven ost och ägg, som tillsammans ger en saftig och hållbar botten med mild smak och god konsistens. Med kryddor som oregano, basilika och nymalen svartpeppar får du dessutom den där genuina pizzakänslan redan i botten. Glöm inte bort att göra en egen god pizzasås med! Då får du ut maximal smak av din blomkålspizza.

Så får du till den perfekta blomkålsbotten

Nyckeln till att få en bra botten är att krama ur så mycket vätska som möjligt ur blomkålen – ju torrare blomkål, desto bättre blir resultatet. När botten förgräddas smälter osten samman med blomkålen och ger en gyllene, smakrik och fast yta redo för dina favorittillbehör.

Just att förgrädda botten är väldigt viktigt, men om du vill slippa det momentet, så kan en väg vara att använda ett pizzastål. Då kan du skippa förgräddningen, då pizzastålet kommer att ge så pass mycket undervärme att botten kommer gräddas helt perfekt ändå.

Tips & variationer

Vill du ha mer smak i botten? – Blanda i lite parmesan, vitlökspulver eller chili.
Extra krisp? – Låt botten stå kvar i ugnen några extra minuter innan du lägger på fyllningen.
LCHF-vänliga toppingförslagMozzarella, salami, champinjoner, färska tomater, oliver och färsk basilika.
Vegetarisk variant – Toppa med grillade grönsaker, fetaost och ruccola.
Goda tillbehör – Ingen pizza är komplett utan en god pizzasallad till. Även en god vitlökssås är gott att toppa med.

Denna blomkålspizza är perfekt när du vill njuta av en riktig pizzakväll utan att tumma på dina kostval, och den passar lika bra till vardags som till helgmyset!

Fler goda LCHF-pizzor

Om det är så att du inte lockas av att göra en blomkålspizza, så har jag ett gäng med andra pizzarecept som är LCHF-anpassade. Några är dessa:

Total tid: 25 minuter
Servings: 2 pizzor
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Mixa sönder blomkålen så mycket du bara kan i en matberedare (det går även att riva den så fint som möjligt).
  • Lägg den i en ren handduk och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur blomkålen.
  • Blanda ihop med övriga ingredienser till en deg/smet.
  • Platta ut degen jämnt på en bakplåtsklädd plåt. Försök att sprida ut det över hela plåten. Degen kan kännas grynig, men det gör inget för det kommer att smälta ut sen och jämna ut sig.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter på 225 grader.
  • Ta ut pizzabotten och ha på den fyllning som du vill ha. Grädda i ytterligare 10 minuter sen.
per pizzor
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Comments

3,73 from 22 votes (21 ratings without comment)

Lämna ett svar till Ingrid Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.